(0)30 - 238 4007
Zonnebaan 10 3542 EC Utrecht

Afzuigkappen

Waarom Keuken Centrum?

  Eindeloze mogelijkheden
  Zeer scherpe prijzen
  Snelle en vakkundige plaatsing
  Diep en breed assortiment
  Uitgebreide showroom
  Al 15 jaar tevreden klanten

Afzuigkappen voor alle soorten keukens

Vindt bij Keuken-Centrum de afzuigkap die in uw keuken past! Afzuigkappen zijn er in verschillende soorten. Wij helpen u om de juiste keuze te maken.

Typen afzuigkappen

Bij Keuken-Centrum kunt u terecht voor een breed assortiment aan afzuigkappen, voor uiteenlopende doeleinden. Vooral de eilandkap en de schouwkap hangen prominent in het zicht en daarom zijn er heel wat verschillende stijlen. Bekijk hieronder de verschillende soorten.

De afzuigkap, ook wel dampkap genoemd, kennen we in een zestal uitvoeringen:

 1. Eilandkappen
 2. Onderbouwmodellen
 3. Schouwkappen
 4. Inbouwmodellen
 5. Plafond afzuigkap
 6. Vlakschermen
 7. Werkbladafzuiging

Vraagt u zich af of een bepaald type afzuigkap geschikt is voor uw keuken? Neem dan contact met ons op.

 

Verschillende soorten afzuigkappen voor verschillende doeleinden

Wat is het verschil tussen een schouwkap, eilandkap, plafondunit, vlakscherm en onderbouw? En waarom kies je voor een afzuigkap met luchtafvoer of recirculatie?

Afzuigkappen zijn verkrijgbaar met of zonder motor

Eiland afzuigkappen keukens

Eilandkap

De eilandkap wint de laatste jaren enorm aan populariteit en is inmiddels één van de meest verkochte uitvoeringen. De eilandkap wordt gemonteerd boven een kookeiland en hangt dus helemaal vrij.

Er zijn diverse mogelijkheden bij plaatsing van een afzuigkap boven een kookeiland. Denk daarbij aan downdraft, blokschouw, een speciale design afzuigunit of een plafondunit. Bij aankoop van een keuken kunnen wij u goed adviseren over welke afzuigkap het beste bij u past, en technisch ook goed is voor de luchtafvoer.

Onderbouw afzuigkappen keukens

Onderbouw

De onderbouwmodellen worden onder een keukenkast gemonteerd. Het afzuigscherm steekt dan wel uit onder de kast. Deze modellen worden nog veel aangeboden, zeker ook vanwege de relatief lagere aanschafprijs.

Vaak is deze onderbouw afzuigkap motorloos en kan deze dus alleen worden gebruikt wanneer je de beschikking hebt over een centraal afzuigsysteem.

Wand schouwkap keukens

Schouwkap

De schouwkap is de meest verkochte uitvoering van de afzuigkap. De schouwkap kan verschillende vormen hebben maar wordt altijd tegen de wand (wandschouw) of in een hoek (hoekschouw) van de keuken geplaatst. De schouwkap hangt dus niet vrij zoals een plafondafzuigkap en een eilandkap en wordt ook niet ondergebouwd. Het gaat bij dit model niet om de vorm, maar om de wijze van plaatsing.

Inbouw afzuigkappen keukens

Inbouwmodel

Inbouwmodellen, ook wel geïntegreerde afzuigkappen genoemd, worden weggewerkt in de keukenkasten die boven het werkblad hangen. Het inbouwmodel is nog steeds een veel verkocht model, mede door de vaak gunstige prijs.

Plafond afzuigkappen keukens

Plafond afzuigkap

Niet alleen een eilandkap is ideaal boven een kookeiland, er is nog een uitvoering die hiervoor prima geschikt is: de plafond afzuigkap. Deze plafondunit wordt ingebouwd in het plafond en biedt het voordeel dat je je hoofd niet kunt stoten zoals dat bij een eilandkap wel kan. Een nadeel van de plafondunit is dat je er geen keukengerei als lepels, pannetjes of zelfs kruiden op kunt zetten.

Wanneer je kiest voor een plafondunit dien je er op te letten of de afstand van de kookplaat tot het plafond niet te hoog is. Heb je een hoog plafond, dan kan het voorkomen dat de luchtjes niet voldoende worden afgezogen. Je kunt er dan voor kiezen om een krachtigere en eventueel bredere afzuigkap te (laten) monteren. Op die manier worden de kookluchtjes toch nog goed afgezogen, ondanks je hoge plafond.

Aanrecht afzuigkappen keukens

Aanrechtafzuiging

Steeds populairder wordt keukenafzuiging in de vorm van een unit in het werkblad. Een ander woord hiervoor is downdraft. Aanrechtafzuiging wordt tegenwoordig vaak aangeschaft omdat het zeer weinig ruimte in beslag neemt, want: geen grote kap meer in uw keuken!

Een merk dat gespecialiseerd is in afzuiging voor in uw keukenwerkblad is Bora.

Vlakscherm afzuigkappen keukens

Vlakscherm

Een vlakschermkap is een zeer platte uitvoering van een onderbouwkap. Bovendien is het afzuigscherm uitschuifbaar. Door zijn platte bouw is deze ‘kap’ vrijwel onzichtbaar te integreren in je keuken. Daarmee is het de ideale afzuigkap wanneer je deze een minder prominente plek wilt geven in je keuken.

Omdat het afzuigscherm uitschuifbaar is, neemt de kap, als hij niet in gebruik is, dus heel weinig ruimte in beslag. Ook bij de vlakschermen is randafzuiging vaak standaard (een optimale afzuiging van kookluchtjes ook aan de randen van de kap). Zoek je een luxe vlakscherm met meer opties dan zijn er ook modellen met gemakken als dimbare verlichting, een naloopstand en opvallende designs op de markt.

Welke keukenafzuiging moet ik kiezen?

Dus u wilt een afzuigkap kopen, maar u ziet door de bomen het bos niet meer? Dan helpen wij graag met het maken van de juiste keuze. Daarbij houden we de volgende punten in gedachte:

 1. Over welk afzuigsysteem beschikt uw woning?
 2. Op welke plek in de keuken kan de kap het best geplaatst worden?
 3. Wat vindt u mooi?

 

Wat is het verschil tussen een afzuigkap, wasemkap, dampkap en een schouwkap?

Dit is vooral een kwestie van taalgebruik. Even kort op een rij:

 • In Nederland wordt meestal het woord afzuigkap gebruikt…
 • … terwijl in Vlaanderen dampkap veel voorkomt
 • Wasemkap is een term die minder voorkomt, maar wel nog wordt gebruikt.
 • En schouwkap is simpelweg een woord dat wordt gebruikt voor kappen in de vorm van een schouw.

Dus geen zorgen: gebruikt u gerust de term die u het mooist vindt. Wij begrijpen u wel!

Afzuigingssysteem met of zonder motor?

Motorloos

Een motorloze afzuigkap wordt vooral toegepast in situaties waarbij de keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Als dit het geval is, is het zelfs af te raden om een afzuigkap met motor te gebruiken. Dit kan namelijk de werking van het centrale afzuigsysteem verstoren. Motorloze afzuigkappen beschikken doorgaans niet over de mogelijkheid om de afzuigkracht te regelen, aangezien dit gebeurt via het centrale afzuigsysteem.

Met een motor

Afzuigkappen met motor beschikken wel over een regelbare afzuiging. De meeste kappen beschikken over 1 motor, maar er zijn ook modellen die meerdere motoren hebben. De afzuigkracht kun je regelen met druktoetsen, schuifregelaars, tuimeltoetsen of tiptoetsbediening. Er zijn zelfs afzuigkappen met afstandsbediening, waarmee je de afzuigkracht en de verlichting kunt regelen!

Design afzuigkappen

De design wasemkappen van Keuken-centrum zijn

 • uniek in vormgeving
 • functioneel in gebruik
 • breed toepasbaar

Of het nu gaat om afzuigkappen voor montage op het werkblad, toepassingen voor schuine daken, of de zogenaamde kop-vrije afzuigkappen.

Inspiratie voor uw keuken

Wilt u ideeen opdoen voor hoe u een wasemschouw of ander afzuigingssysteem kunt integreren in uw keuken? Kijk dan eens op de websites van onze belangrijkste merken: Airo Design, Bora en Wave Design.

Of kom langs in onze showroom en vergelijk alle soorten!

Keuken-centrum.nl in Utrecht biedt exclusieve afzuigkappen aan

Bij onze showroom in Utrecht kunt u terecht voor afzuigkappen van o.a. Airo, Bora en Wave. Bij ons vindt u ook complete maatwerk keukens.

Wij bieden strakke prijzen voor afzuigkappen, in principe met een korte levertijd van 2 dagen.

Keukens in alle stijlen, topkwaliteit, maatwerk en de beste prijs!

Al een offerte? Neem deze mee. Wij kunnen bijna altijd voordeliger leveren.

030 - 241 5122